“Pa glej, da ne boš nič pil! Sladkega seveda!”

For my international readers, sorry, this post is also in Slovenian. I’ll spare you our country’s idiocy this time. Next one will be in English, I promise.

Predlog zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah mi je že pred meseci dvignil pritisk predvsem z butastim argumentom o njegovi smotrnosti. In potem ko sem bil včeraj le za nekaj ur po brci Janše s položaja rešen hipertenzije, mi je kri že danes dopoldan spet zavrela ob ugotovitvi, da Butalcev v vseh teh mesecih pamet niti poklicala ni, kaj šele osebno srečala. Današnji naslov članka o predlogu davka se je glasil tako, kot že vrabci pod pol metra snega čivkajo naokoli: Obdavčitev sladkih pijač: Za preprečevanje debelosti, zdravljenje ali proračun?

Kako da ljudstvo ne more razumeti tega zakona? Ko pa so sladke pijače ja vzrok vseh težav z jetri in želodcem, motoriko, psiho itd! Ja, prav. Pa dajmo. Strokovno. Povzročajo odvisnost, pa koliko je šele zastrupitev, kozlanja vsepovprek, omedlevanja, pa visokega pritiska! Eventuelno tudi veliko smrti! Ob uživanju med nosečnostjo pa tudi prezgodnja rojstva in poškodbe centralnega živčevja otroka! Sokovi so res izredno nevarni za zdravje, na katerega pa vplivajo tudi posledice v družbenem delovanju. Zaradi prekomernega uživanja sokov so že marsikoga odpustili iz službe, družba ga/jo je izolirala, pa zveze so se končale, zakoni razpadli! Ker so zelo zasvojljivi, si človek pač ne more pomagati. Mora se ga naliti. In zato ga je treba nekako odvrniti od te slabe navade! No, in nalivanje s sladkimi pijačami seveda povzroča motorične in psihološke težave, ki jih družba težko tolerira, služba pa še manj. Družina jih mora, otroci se od njih učijo, partnerji pa včasih še kakšno fašejo, tako za mimogrede malo, nič posebnega, le ena nepomembna malenkost učinkov sokov. O, ja, treba je postaviti neke omejitve, sploh za mlade! Ti so čisto zmešani in še najbolj dovzetni za sladke pijače. Se najdejo tudi taki, ki se ga na mrtvo nalijejo s tetrapak pakungami Pingo soka praktično kmalu, ko čez prvo desetletje svojega življenja prilezejo. Kasneje ko se poleg flaše naučijo držat še volan, so sicer samooklicano menda najboljši vozniki, a kaj ko težko zadanejo svoj pas in radi vozijo v nasprotno smer od smeri vožnje. Ledeni čaji, Coca cola, predvsem pa Fruc in ostali sadni sokovi so glavni vzrok abnormalnega pobijanja na naših cestah! Efekt teh pijač na osebnost je grozljiv. Človek se začne obnašati kot opica in te se rade obešajo naokoli, malo tolčejo vsepovprek, kaj uničijo, dokler imajo hlače gor vsaj drek ne mečejo. Za škodo pa seveda plačujejo vsi ostali. Pri nas na Planini v Kranju se recimo opice rade obešajo po rampi bližnjega Špara. Pa ni dolgo, kar so s svoje palme zlezli, že se obešajo tudi po mladih drevesih ob našem parkingu!

In če zdaj pomislite, kako na vsaki prireditvi promovirajo vse te sladke pijače! Ko si sokovski tajkuni zrihtajo napol nage hostese, da jim kao ne moreš reči ne, ker te ogovarjajo bolj joške, kot tista zadeva z očmi, nosom in usti malo višje, in ti ponujajo (po promocijskih cenah ali kar zastonj) Kokto! Sramota! In to tudi mladoletnim, predvsem na prireditvah na prostem! Kriminal! Kje je tu kakšna morala?! Tudi zato rabimo omejitve. Ker se dnevno proizvajajo novi in novi pivci. Ne bom rekel zasvojenci, ker vseh pač ne zasvoji, pa tudi časa nimajo ga pit cel teden, zato recimo govorim predvsem o rednih uživalcih, ki se ga s sladkimi pijačami nalivajo vsak vikend (po polovičnih cenah ali pač promocijskih). Konec koncev nam že v vrtcu vedno v roke porinejo tetrapak s sladko pijačo. Grozno, kako mlade že navajamo na pijančevanje! Jaz res ne vem, a si je treba tako kvarit zdravje in uničevat življenje? Pa a je treba ogrožati druge? A se je treba pobijat po cestah? Oz. a je treba pobijat trezne ljudi po cestah? Jaz res ne vem, zakaj ne more folk piti alkohola, tako kot vsi normalni ljudje v tej državi! Ne pa da se nalivajo s sladkimi pijačami in samo štalo delajo! Res, no! Samo zato, ker ti jih ponujajo na vsakem koraku? Pa ker je to slovenski nacionalni šport? Ker je kul? Slaboumnost. Res.

To je bilo mojih pet minut dnevnega sarkazma, zdaj bomo pa to naredili malo bolj novinarsko. Odlomek iz predloga zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah se glasi:

V zadnjih letih različne študije ugotavljajo, da ima prekomerno uživanje sladkih brezalkoholnih pijač, predvsem zaradi velike vsebnosti sladkorja (naravnega ali dodanega, v obliki naravnega sladkorja ali umetnih sladil) številne negativne učinke na zdravje (debelost, zvišana vrednost krvnega sladkorja, zvišan krvni pritisk, dislipidemije). Kot posebej ranljivo skupino, kjer je zaznati še posebej veliko negativnih učinkov na zdravje, študije omenjajo mladostnike. Poraba sladkih brezalkoholnih pijač med mladostniki se povečuje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se slovenski otroci uvrščajo v sam vrh evropskih držav po količini zaužitih sladkih pijač, temu ustrezne pa so tudi negativne posledice na njihovo zdravje.

Države z namenom, da bi omejile uporabo sladkih brezalkoholnih pijač, uvajajo različne ukrepe za ozaveščanje potrošnikov o posledicah uživanja določenih vrst pijač, pa tudi ukrepe ekonomske narave, s katerimi želijo vplivati na povišanje cen tovrstnih pijač in s tem odvrniti potrošnike od njihovega prekomernega uživanja. Kot en takšnih ekonomskih instrumentov se kaže tudi dodatna (posebna) obdavčitev sladkorja v brezalkoholnih pijačah, saj je eden bistvenih razlogov za veliko razširjenost teh pijač njihova relativna cenovna dostopnost.

Vlada ocenjuje, da je predvsem zaradi podatkov o negativnih posledicah prekomernega uživanja sladkih pijač na zdravje mladostnikov treba tudi v Sloveniji sprejeti ukrepe za zmanjšanje porabe teh pijač. S predlogom zakona Vlada predlaga, da se tudi v Sloveniji, podobno kot v številnih drugih državah, uvede poseben davek, s katerim se obdavčijo brezalkoholne pijače v odvisnosti od njihove vsebnosti sladkorja (vključno s sladili). Vlada ocenjuje, da se bodo stroški davka praviloma prevalili na potrošnike in da se bodo zaradi uveljavitve tega davka zvišale drobnoprodajne cene teh pijač in sicer v sorazmerju z vsebnostjo sladkorja v njih, kar bo pomenilo manjšo cenovno privlačnost brezalkoholnih pijač z večjo vsebnostjo sladkorja in sladil.

Dajmo zdaj cel odlomek zapisati še enkrat, samo malo bom spremenil.

V zadnjih letih različne študije ugotavljajo, da ima prekomerno uživanje alkoholnih pijač, predvsem zaradi velike vsebnosti alkohola (ok, logično) številne negativne učinke na zdravje (ciroza jeter, želodčne razjede, infarkt, uničevanje možganskih celic, podhladitev, agresija, oviranje razumnega razmišljanja in odločanja, podaljšuje reakcijski čas in s tem povzroča nesreče, dehidracija, zastrupitev). Kot posebej ranljivo skupino, kjer je zaznati še posebej veliko negativnih učinkov na zdravje, študije omenjajo mladostnike. Poraba alkoholnih pijač med mladostniki se povečuje. Po podatkih Evropske komisije se slovenski otroci uvrščajo v vrh evropskih držav po količini zaužitih alkoholnih pijač, temu ustrezne pa so tudi negativne posledice na njihovo zdravje. (JA, SEM PREVERIL…)

Države z namenom, da bi omejile uporabo alkoholnih pijač, uvajajo različne ukrepe za ozaveščanje potrošnikov o posledicah uživanja določenih vrst pijač, pa tudi ukrepe ekonomske narave, s katerimi želijo vplivati na povišanje cen tovrstnih pijač in s tem odvrniti potrošnike od njihovega prekomernega uživanja. Kot en takšnih ekonomskih instrumentov se kaže tudi dodatna (posebna) obdavčitev alkoholnih pijač, saj je eden bistvenih razlogov za veliko razširjenost teh pijač njihova relativna cenovna dostopnost.
(P.S.: ZAPOMNITE SI TALE ODSTAVEK!!!)

Vlada ocenjuje, da je predvsem zaradi podatkov o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkoholnih pijač na zdravje mladostnikov treba tudi v Sloveniji sprejeti ukrepe za zmanjšanje porabe teh pijač. S predlogom zakona Vlada predlaga, da se tudi v Sloveniji, podobno kot v številnih drugih državah, uvede poseben davek, s katerim se obdavčijo alkoholne pijače v odvisnosti od njihove vsebnosti alkohola. Vlada ocenjuje, da se bodo stroški davka praviloma prevalili na potrošnike in da se bodo zaradi uveljavitve tega davka zvišale drobnoprodajne cene teh pijač in sicer v sorazmerju z vsebnostjo alkohola v njih, kar bo pomenilo manjšo cenovno privlačnost alkoholnih pijač z večjo vsebnostjo alkohola.

Zveni podobno, ne? (Sanja svinja o koruzi …) Ampak to je pri nas pač tako. Cele dneve žreš mehiško hrano in prdiš kot krava; še dobro, da nimaš štedilnika na plin, folk ne upa niti luči prižgat, da ne bi iskrica od stikala sprožila eksplozijo, ampak za smrad v stanovanju pa kriviš cimrovega cucka in zahtevaš, da ga zapira na balkon. Klasika! Egoizem, relativizem in hinavščina je pač vrhovna slovenska lastnost. In kaj je tu drugega po sredi kot to! A boš extra obdavčil alkohol? Pa da se ti upre več kot pol naroda, ki drugega ne zna piti, ko gre ven? Kar velik odstotek je tistih, ki jim na kraj pameti ne pade, da bi v družbi pili kaj brezalkoholnega in še večji odstotek je tistih, ki pač alkoholne pijače pijejo kot bi ravnokar prilezli iz tridnevnega trekinga po puščavi. Ko smo že pri tem: ste že videli kdaj 2dl Union steklenico piva? No, pa a ste videli kdaj 5dl Fructalovo steklenico soka?

Dajmo se malo vrnit nazaj na tisti odstavek zgoraj, ki naj bi se ga zapomnili. Menda želijo z dvigom cen odvrniti potrošnike od prekomernega uživanja teh pijač. Aha! Ker se v primeru enega večjih družbenih problemov (pa tudi zdravstvenih – sploh če pijandura koga fenta na cesti) o tem ne govori, razumem, da te želje v primeru alkohola torej NI! Seveda ne! Uživalci alkohola so največja masa potrošnikov v Sloveniji! Whatever, skratka, eden od  instrumentov odvračanja folka naj bi bila po njihovem torej dodatna obdavčenost sladkih pijač. Dokaj logično ramišljanje, ja. Ampak skočimo malo na drugo stran. Tudi alkohol ima trošarine. Niso nizke. Ampak meni začne obrv trzat, ko preberem tole glede sladkih pijač: “saj je eden bistvenih razlogov za veliko razširjenost teh pijač njihova relativna cenovna dostopnost” in v naslednjem odstavku “kar bo pomenilo manjšo cenovno privlačnost brezalkoholnih pijač z večjo vsebnostjo sladkorja in sladil”.

85% Slovencev že kategorično odkimava z glavo, ko je (če je) pretrpelo do prejšnjega mojega odstavka. Pričakovano. Dol mi visi. Nikoli ne bom kandidiral za predsednika. 😀 Ampak mogoče vas lahko malo razsvetlim. Ne vem, koliko vam pogled kdaj uide na tisti del cenika, kjer piše “BREZalkoholne”, zato bom za vas tja pokukal jaz in naredil malo primerjave. Cene so iz ene od gostiln, ki je nekako povprečje, mogoče celo še malo cenejša… POUDARJAM: gre za gostilno. Cene v trgovinah so drugačne. A razmerja so podobna. Potem pa še kaj takšnega vidiš:

pijaceskonto

Tista famozna 2dl steklenička soka recimo stane 1,60 eur. Točene sokove že težko dobiš, če pa, so pa pač 1 euro 1dl. Union steklenica je 5dl in je 2 eur. Točeno pivo (to se pa seveda dobi) za 5dl je pa celo 1,80 eur! (ok, to se še meni zdi sumljivo poceni)  Literca je 3,20 eur!!! Pa zdaj zračunajte, koliko je to za 1dl! Še bolje: Dajmo zdaj zračunati, koliko bi zapravili za en liter soka: 8 eur. A moram nadaljevat? A sem že komu malo oči odprl?

Prav, pa dajmo še malo. Za tiste, ki še niso mačka od včeraj pozdravili in imajo daljše kable. Malo točeno pivo (3dl) je 1,50 eur. Tri deci gostega soka je 2,10 eur, saj je 0,7 eur za 1dl! Pa a smo že zračunali, koliko pride 1dl Union piva? A pomagam? Če 5 deci stane dva evra, to pomeni, da je rekordnih 0,4 evra za en deci.

OK, res je, govorim samo o sokovih. Pa dajmo še malo o napol kislini, ki se ji reče Coca Cola (jaz to pijem samo, ko hočem v svojem prebavnem traktu pobiti vse ebole, kolere, trakulje, amebe in podobno – predvsem na potovanjih). 2,5 deci stane 1,60 eur. Če jo piješ v pirovskih količinah, torej 5dl, pa potem preračunano stane 3,20 eur. Pa primerjaj.

Verjetno nisem vzel najdražjega cenika in tudi ne najcenejšega, ampak povsod je ista zgodba. Zato imam jaz na tem mestu samo eno vprašanje: A TO JE ZA VAS CENOVNO PRIVLAČNO?!?!??! Že zdaj so brezalkoholne pijače dražje, vi bi jih pa še podražili! Kao, da boste mlade odvrnili od sladkih pijač. In kam jih boste usmerili? K vodi iz pipe? Resno? Upam, da vam na novinarski konferenci, ko boste jamrali o alkoholizmu, najprej tisti vaš juice na mizi pošastno drago zaračunajo (pa včasih “pomotoma” tudi kakšen smrkelj not pade 😉 ).

Razlog za vse to mi je pa prav fascinanten. V redu! Vi torej predvidevate, da smo zabiti ko špor kase in da nam morate zato vi omejiti cuker. Aha, glede na to, da je z alkoholom pa vse v redu, torej predvidevate, da pijanci so pa bolj pametni. Se pravi, alkoholizem je razumna osebna odločitev, sokovi pa so vsiljeno zlo? A to prav razumem? Se pravi, jaz si ne morem pomagat, če pijem sladke pijače, alkoholik pa lahko neha kadar hoče, zato mu ni treba flaše vzet? Ja, jebemti, kako je pa potem opitost (oz. pravilno “zmanjšana prištevnost”) v kriminalnih dejanjih olajševalna okoliščina!?!?!?

Ko pa že govorimo o najmanjših otrocih, ki se nalivajo s sadnimi pijačami in ki RES ne vedo, da to ni dobro za njih, se pa vprašajmo, kdo je za to kriv. Hm… (procesiram…. ….. ….) Ma, bom kar zinil nekaj, mogoče bom pa uganil, čeprav sem res zabit in s svojo glavo ne znam misliti. Starši? A sem uganil? Saj veste, to sta tista dva spremljevalca, ki nosita zvrhane pladnje MacDonaldsovih Happy Mealov in supersize Coca Cole svojim 5-letnim mulcem, ki jih je cel MacDonald’s poln več ali manj non stop. Samo mimogrede pač povem, da je (vsaj naš v Kranju) Mac redno NABASAN z mladimi družinami, ki se tam itak nimajo s čim drugim nalivati kot s sladkimi pijačami. Kar nas pripelje do še enega šokantnega spoznanja! Sladke pijače pvzročajo debelost, ne? Aha… Khm… A sem ravnokar nekaj o nabasanih MacDonaldsih govoril… No, saj boste poštekali… Mogoče bi morali malo glavo nagnit…

Sladkor je pač glavni krivec. Vse, kar povzroča, očitajo sladkim pijačam. O, mater, še dobro, da smo našli grešnega kozla, ki ga lahko “podražimo”! Se pravi, vsi debeli in z visokim pritiskom in podobno, se nalivajo s sladkimi pijačami? Noro! Mislim, noro, kako omejeni ste! A jedo pa ti ljudje ne nič? Mogoče v butastih medijih za butaste ljudi to poenostavljanje pali, ampak nekateri pa imamo več kot eno sivo celico v glavi in vsak, ki jih ima dve ali več, bo dojel, da je sladkor še v tortah, pecivih, bombonih, skratka sladkarijah itd.. A je treba tukaj gor nabit spisek vseh jedi in pijač, v katerih je sladkor? A bo kdo ta neskončen seznam sploh bral?! In od vsega tega ste vi znanstveno dognali, da zdravju škodi prekomerno pitje sladkih pijač? Ja, čestitam! Saj verjetno bi bilo težko ljudem prepovedat več kot pol jedilnika. 🙂 Konec koncev pa očitno sladkor enačite z alkoholom, kot sem že dokazal v tem epu, ker ko govorimo o alkoholu, pa razen rum kuglic, pa določenih peciv z rumom, nič drugega ne vsebuje alkohol kot res samo pijače. Se mi samo zdi, a vam je res alkohol kot sladkor! Ha! To bo to! Nooo, pa sem le dojel to mentaliteto. Uf! Končno. Sem se že ustrašil, da je nekaj narobe z mano…

Ampak jebiga, vsakomur svoje. Malim otrokom starši sladke pijače, velikim otrokom gostinci in alko proizvajalci alkohol. Zdaj pa pretehtaj. Aja, ste že! Gostinci vam bolj koristijo, ja, logika. Pa več jih je in proizvajalci imajo večjo moč. Pametnejše starše sproducirati pa raje ne. Folk mora biti neumen, da je lahko vodljiv. Kapitalizem slabo funkcionira, če ga hočeš na pameten narod aplicirat.

Na vodi čutim (vse se lima od sokov), da tu ne gre za kakšno skrb za zdravje, pač pa zato, da se spet služi na stvareh, ki jih bodo ljudje kupovali v vsakem primeru. Tako kot z zdravili. Folk jih rabi, dajmo jim nabit ceno, itak jih bodo morali kupiti, če jim je všeč ali ne. Enako velja za hrano, enako velja za bencin, in enako tudi za pijače. Ampak ne bomo višali cen alkoholu, ker ne rabimo novih vstaj, dobiček pa je super že ob teh cenah, saj ga žene masa. Brezalkoholnih pijač se manj proda in manj je uživalcev in manj “goreči” fani so (tako da ne bodo ravno zažigali transparentov, če jim vzamemo njihov vsakdanji sok, ne), zato je tu najprimernejše dvigovati cene, predvsem za zaslužek.

In zdaj vas, Vlada (zakaj si pa zaslužite veliko začetnico?), logično vprašam:  Kaj bodo torej tisti ogroženi mladi, ki se ne zavedajo posledic sladkorja v pijačah, s katerimi se menda dva deci po dva deci nalivajo cele vikende, pili v prihodnje? Mogoče pir pol litra po pol litra, ker bo znatno cenejši! Konec dileme! Aja, pa še to: tudi od pira trebuh raste! No, pa joške tudi. 😉 Ampak to že veste.

Advertisements

2 thoughts on ““Pa glej, da ne boš nič pil! Sladkega seveda!”

  1. Čestitam za nagrado, vidu na 24ur ravnokar. Jest se sicer popolnoma nč ne spoznam na fotografijo, ampak zgleda kar velik dosežek men, laiku. Pa mimgrede, sm pogledal (novo) stran dax-photo.com. Men zgleda zlo všečno/kvalitetno/profesionalno. Skoraj kot nek masovni pro news portal. Laik, zadet od 2deci soka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s