One Day In a Year

Just like UFO enthusiasts, bikers, environmentalists, cults and just about every variety of worshippers, people with a sense of culture gather for a day to pay tribute to a dying value. Culture. We celebrate it on the anniversary of the death of our most famous poet, France Prešeren, the author of our national anthem, which – how appropriate – is a toast. But yesterday was amazing. Kranj, where Prešeren worked as a lawyer, was packed with people. Choirs sang, chariots carried people on a round ride, the town celebrated Prešeren’s times. The poet himself and his beloved came to life. As well as many old citizens, dressed the way they were back then. A great day and a wonderful event!

However, singing started an evening before. All around the town. Not a big turnout and mostly old people, but today’s crowd made it all fair and square.

A shop window
In front of Prešeren's house
Main square
In front of the Prešeren's Theatre
Hostages (of the wind) listening to the choir in front of Prešeren's Theatre.

Yap, for those of you who don't know him - this is him, back from the grave.

Playing an old game, popular in Prešeren's times

 

In the front…

And in the back:

Four kids and a baby. Who says I can’t have fun?! I’m the most chidlishly enthusiastic person in the photo! (Photo by Matej Slabe)

Check out the girl on my right, going: “Wow, this guy’s really missing some screws… He must be mental.”

In many ways I am. 😉 Just so you know I’m not exactly a 24/7 grumpy guy, even if I love to rant about things that are just wrong. And nevermind I look ill. I figure I’m just tired, sleep deprived. But even if I am (and don’t know it yet), hey, you know, famous after death and stuff… 😀

Advertisements

2 thoughts on “One Day In a Year

 1. Odlične fotke, kot vedno, a je to sploh treba omenjat?

  Drugače tudi še ena dobra priložnost za bleknit kakšno piskro na temo tega, da se slovenci, kljub temu, da se človeštvo približuje pomembnim, zgodovinskim prelomom, še vedno raje zavijajo oči z lastnimi tradicijami, zgodovino in nacionalizmom, namesto da bi končno pogumno odprli oči in pogledali v prihodnost.

  En sam uspešen študent fizike ali kibernetike ja v tem trenutku za Slovenijo in njeno prihodnost ter s tem tudi kulturo, bolj pomemben, kot vsi religiozni voditelji, pisatelji, pesniki-pijanci in ostala verbalno-masturbacijska drhal, ki jih ta država in politiki danes uspešno zlorabljajo za nacionalistično propagando.

  In si zapirajo oči pred destvom, da se bliža konec nacionalnih držav in ekonomij ter ozkih, lokalnih interesov, ter da dolgoročno vlaganje v tovrstni brainwashing nima več smisla…

  Tukaj bom končal, ker me v resnici novinarski poklic prav nič ne privlači, še manj pa smetenje pod izdelki ljudi, ki so v fohu.

  1. Hvala Daniel, da si opazil moje fotke 😀 Eden redkih. 😀

   … Hm … En uspešen študent kibernetike je v Sloveniji povsem nepomemben, ker ga mora slovenski narod tako tretirat, če hoče ohranjat nek sprejemljiv nivo lastnega ega v tej majhni državici povprečja.

   In čeprav si pisatelje dal med verbalno-masturbacijsko drhal, se lahko strinjam do te mere, da v Sloveniji kaj več kot to pisatelji in ostali umetniki sploh ne moremo biti, pravtako pa to ne morejo biti naši kulturni predniki. Drugje v svetu se sicer dogaja enako, ampak mislim, da se bolje ceni in zato ima moč. A kaj ko smo pri nas obsedeni s preteklostjo in razen romanov o frustracijah, otroških knjig in obtoževanja Hrvatov, težko spišemo kaj bolj zabavno-poučnega.

   Motiš se, ko misliš, da se brainwashing ne izplača. Pa še kako se izplača! Poneumi folk, da bodo lahkoverne in lahko vodljive ovce, potem pa jim lahko prodaš kar hočeš. Dobesedno ali metaforično. Saj živimo v svetu, ki spodbuja neumnost in sebičnost (poglej reklamo za Mercator, kjer pojejo). V svetu, kjer je zabavno biti sadist (glej reality showe), ker človek, še manj pa oseba, nista nič vredna. V svetu, kjer vsi nosimo tuševe kartice vedno v roki in otroci z zanimanjem berejo reklamne brošure…

   To velja tudi za medije, saj se borijo za gledanost. Zakaj bi sicer news strani bile preplavljene z nagimi babami?

   Večji problem za moje pojme je dejstvo, da tolikšnega zanimanja za kulturo ljudje ne pokažejo večkrat. Veliko niti na kulturni praznik. Ker jih zanima bolj nekaj drugega. Tisto, kar pride v mojem naslednjem postu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s