Idoli 2010/Idols 2010

Humanitarni projekt Verjemi v svoj koš, ki ga vodi Esad Babačić, že nekaj let skrbi za obnovo propadajočih košarkaških igrišč po Sloveniji. Kar nekaj vrhunskih športnikov in drugih javnih osebnosti je ambasadorjev te akcije, vedno pa se pridružujejo tudi novi. To poletje smo združili moči in izdelali koledar za leto 2010, v katerem je zbranih 12 črnobelih portretov vrhunskih slovenskih športnikov, s čimer smo opozarjali na akcijo, pridobivali nove ambasadorje, s prodajo koledarja pa bomo zbirali nova sredstva za obnovo igrišč po Sloveniji.

Ker pa so to športniki, je bilo fotografiranje nekaj posebnega, saj so seveda zelo na tesnem s časom. Brez Esada, ki je športnike kontaktiral, bi sami to težko izvedli. Veliko je k izdelavi fotografij pripomogel mobilni studio, ki sem ga vlekel na razne konce po Sloveniji, in pa Nina Blaž, tokrat v produkciji moja asistentka, v post-produkciji pa oblikovalka. Zadevo sva imela hitro postavljeno, hitro razstavljeno, stestirano, izmerjeno svetlobo…

Večji odstotek fotografij so košarkaši, saj je navsezadnje Verjemi v svoj koš predvsem košarkaški projekt, in ti so bili še prav poseben izziv, ker resnici na ljubo, sem en mali palček proti njim. Jaz še normalnim ljudem nisem ravno konkurenca v višini, kaj šele nekemu Nesteroviču ali Brezcu. In zato imamo stole. :))

Kranjska Gora. Primož Brezec. foto: Nina Blaž

Vsi so prijetno presenetili s svojo odprtostjo, prijaznostjo in sproščenostjo. Res so face (po domače) 🙂 Prigode? Jah, Zavec me je fajn ustrašil med fotkanjem. 😀 Sara, mi je dala svojo srebrno olimpijsko kolajno okoli vratu. 😀 Še največ smeha paje bilo v Kranjski Gori med fotkanjem Nachbarja in Brezca. 😀

Foto: Nina Blaž

Koledar je izdelan s perforacijo med fotografijo in mesečnim koledarjem spodaj, da lahko po končanem letu otrgate mesece stran in vam ostane knjižica portretov. Potem pa kemik v žep in s knjižico po posvetila in avtograme. 🙂 Koledar se da naročiti v spletni trgovini Stadion. Izkupiček gre v dobrodelne namene.

And to translate for my foreign friends:

Verjemi v svoj koš (Believe in you basket) is a humanitarian project, run by Esad Babačić, and it’s been arranging the renovation of outdoor basket courts all over Slovenia for many years. Many top Slovenian athletes are its ambassadors. So this summer, we got together to produce 12 BW portraits of top athletes for 2010 calendar. During this time, we got new ambassadors, made headlines, and all the sales of the calendar will go for the project.

But because they’re athletes, photographing them was special. They’re on a tight schedule. We would have a lot of difficulties getting them all if there weren’t for Esad. My mobile studio was of big help, I could drive it around the country. And another big help was (my) Nina Blaž. In production, she was my assistant – we had everything assembled and disassembled very fast. In post-production, she was the designer.

Since the project aims at basketball courts, basketball players were a bit emphasized, and they were of course my biggest challange. Frankly speaking, I’m a dwarf in comparson to them. In hight, I can’t even compete with normal people, let alone Nesterovič or Brezec. And that’s why we have chairs (photo above).

All the athletes surprised us with their openness, friendliness and their comfort in front of the camera and a stranger (I only knew Robert Kranjec – the ski jumper – personally). But we were friends like in a instant. Anecdotes? Well, Dejan Zavec, gave me quite a scare during the shoot. :)) And Sara Isaković put her Olympic silver medal around my neck (photo above). Most laughs? Gotta be the Boštjan Nachbar and Primož Brezec photo shoot in Kranjka Gora. :))

The calendar is designed with perforations between the photos and dates, so that you can tear off the months at the end of the year and you have a booklet of twelve portraits. Then, all you need is a pen and you’re off to collecting autographs. 🙂 You can order the calendar at an online shop  Stadion. The money goes for renovation of basketball courts around the country, keeping the kids off drugs other than the basket ball. Thanks!

Le še razlaga fotografij in koncepta (prej pozabil): Vsi v kavbojkah in beli spodnji majici, brez rekvizitov na temo njihovega športa (stolček je bil za poze), na belem ozadju, ČB, visok kontrast. Portret mora izžarevati njihovo osebnost, hkrati pa nakazovat njihov šport, če se le da. Pri večini mi je to tudi uspelo, pa čeprav smo imeli pri nekaterih manj kot 15 min časa za dobit pravo fotko.

Explanation: All athletes were supposed to wear jeans and a white shirt, no props to show their sport (that little chair is for poses only), white background, BW, high contrast. The photo should show their personality while hint at their sport at the same time, if possible. Mostly I managed to show that, despite having sometimes less than 15 minutes to get the best shot. 🙂

Advertisements

8 thoughts on “Idoli 2010/Idols 2010

 1. 🙂 Od Zavca je cel set svetoven. Ker je za štose. Pa mu nisem jaz rekel, naj to naredi. je kar sam. In to fotko sem škljocnil trenutek preden se je seveda začel smejat. 😀
  Če ti zdaj povem, da sem jih minimalno postavljal, ker smo hoteli, da pokažejo res sebe, osebnost itd. In ti povem, vse izbrane fotke so točno oni. Celo Nachbar, kjer smo izbirali med veselo fotko, ker je tudi on fajn zajebant (zato toliko smeha v Kranjski Gori), in to, ki je zdaj noter. Štos te fotke, ki je v koledarju: Takole resno faco je naredil iz zajebancije. Saj se skoraj vidi, da se matra. 😀 In hkrati je to resna, skoraj “bojevniška” faca, kakršno poznamo s tekem. 😀 Ima pa tudi on super set portretov. Pa Robi. Saj sicer vsi, ampak ti malo izstopajo. 😀

 2. Hvala, Ciril!

  Marko, ja, jaz pa do sebe to distanco kar vzdržjem, ker že dolgo vem, da človek začne nazadovat, ko je ali samozadosten ali pa vidi samo sebe, svoje delo in seveda denar. Zanimivo mi je tudi, ko sem poslušal, kako nekateri drugi fotografi na fotografiranje osebnosti pridejo z že neko predstavo v glavi, kakšen je ta človek in kakšno fotko hočejo dobit od njega. Na koncu ga poskušajo spremeniti v prid svoje predstave o njem in stvari ne izpadejo naravne.
  Jaz pač raje spoznam človeka.

 3. Luka, lahko se ti samo klanjam ob takih fotografijah, kapo dol.
  To, da pa je na koncu izpadel izdelek tako kot je, je pa splet okoliščin, ki je pripeljalo do tega, da sva delala skupaj, razloge pa poznaš. ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s